maanantai 16. syyskuuta 2013

1899

Sukatus tuottaa tulosta ja ensimmäiset Sukkasadon sukat ovat valmiit. Hillokellariin humpsahtivat.

Malli: Gentleman's Half Hose in Ringwood Pattern by Nancy Bush, kirjasta Knitting Vintage Socks
Lanka: Lana Grossa, Meilenweit Ultimo
Lankaa kului: 90 g
Puikot: 2,0 ja 2,25

Sukat ovat kivat perussukat helpolla ribbineuleella, yhdellä kerroksella oikeaa ja nurjaa, kahdella seuraavalla sileää, ei siis mitään ihmeellistä. Varsinaisesti minua viehättää näissä se, että malli on julkaistu vuonna 1899. Ei voi välttyä tuntemasta historian kosketusta, kun ajattelee miten jo tuolloin tällaisia sukkia on kudottu herrasmiehille eli isille, aviomiehille ja pojille. Ja nyt minä, vuonna 2013, kudoin samalla mallilla sukat ystävälle mutta naisellisessa koossa ja värityksessä.

Käytin kahden kokoisia puikkoja. 2,25 millisillä kudoin sukan suun  ja kärjen, kun taas varsinaista Ringwood-mallineuletta (se on todella joustavaa!) kutoessa käytössä olivat 2,0 milliset. Ei pitäisi siksi kiristää eikä myöskään löpsöttää mistään kohdasta.

Lana Grossan lanka oli uusi tuttavuus. Kerällä houkuttelevan sileää mutta kutoessa paljastui hivenen karheaksi ja pörröttyväksi. Silti vaikuttaa ihan kelpo langalta arki- ja käyttösukkiin. Värit ovat myös sievät, ei siksi pitäisi mennä pahasti pieleen, kun sukkien saaja esitti lempiväreikseen kaikki punaisen ja vaaleanpunaisen sävyt.

maanantai 2. syyskuuta 2013

Syysviljaa

Olen hämmästynyt. Suorastaan äimistynyt. Sukkapari, joka Conwyjen esittelyn aikaan oli niin kesken, että vain toinen varsista oli tehtynä, on nyt valmis. Mutta niinhän viimeksi sanoinkin, että nyt tuntuisi sukattavan.

 
Malli: Milanese Lace by Charlene Schurch, kirjasta More Sensational Knitted Socks
Lanka: Louhittaren Luola, Väinämöinen "Vilja"
Lankaa kului: 84 g
Puikot: 2,0

Sukat ovat tilaustyö ystävälle. Kävimme jokin aika sitten (no okei, joulukuussa 2011, tietää blogi kertoa) Villavyyhdissä ostoksilla ja ystävä sai valita mieleisensä sukkalangan. Minä puolestani sain vapaat kädet niin mallin kuin aikataulunkin suhteen. Hetkihän siinä vierähti mutta hyvää kannattaa odottaa, eikö vain?

Ja voi ihanuus, mitä lankaa Väinämöinen on. Jos saisin kutoa ainoastaan yhdestä langasta tästä eteenpäin, niin tämä olisi minun valintani. Siinä on juuri oikea tuntu, villaisuutta, juurevuutta ja samalla pehmeyttä. Ja entäs värit sitten. Huikeat! Hieman ehkä ylisanoja mutta pidän Väinämöisestä juuri näin kovasti. Itseltäni löytyy tästä kudottu Stripe Study mutta jossain vaiheessa täytyy ehdottomasti saada myös sukat.

Langan kaveriksi valitsin aaltomaisen pitsineuleen. Klassista, tyylikästä ja kaunista. Tuskin maltan odottaa sukkien saajan kommentteja.

Ja mikä parasta, käsityökori on nyt siivottu eilen alkaneen sukkasadon tieltä ja ensimmäiset sadonkorjuusukat ovat jo puikoilla.